Slik brygger du kaffe med v60
Pour-over er en foretrukket bryggemetode for svært mange kaffeentusiaster. Det er enkelt og kjapt, og gir relativt god kontrol over prosessen. En av de mest kjente leverandørene av pour-over-kits er Hario med deres sett V60. Under finner du vår oppskrift, som er et et godt utgangspunkt. Du må gjerne eksperimentere herfra. Gi gjerne tilbakemelding om hvordan dette fungerte for deg!
Oppskriften bruker 500 gram vann, og gir 2-3 kopper kaffe.
Du trenger:
- Vannkoker med helletut (evt. separat hellekanne)
- V60-sett (kanne + filterholder)
- V60-filter
- Kaffekanne
- Kaffekvern
- Vekt
- Klokke
- Hele bønner av god kaffe
- Friskt vann
Fremgangsmåte:
- Kok opp vann. Ved brygging skal vannet være 96 grader. Temperaturen faller raskt fra 100 til 96 grader, så du kan bruke vann rett fra vannkokeren.
- Sett filteret i filterholder, og skyll med varmt vann. Tøm ut vannet.
- Kvern 30 gram kaffe litt finere enn filtermalt
- Sett filterholder og kanne på vekten. Hell i kvernet kaffe, og nullstill vekt.
- Start timer, og hell over 90 gram vann og la det “bloome” i 40 sekunder
- Hell over vann til det viser 400 gram.
- Når vannet har rent helt gjennom, heller du på opp til 500 gram.
- Kaffen er klar til servering når alt vannet har rent gjennom.
Justering av smak – og kverningsgrad:
Vi har tatt utgangspunkt i 30 gram kaffe på 500 gram vann. Dersom du ønsker en kraftigere smak, kan øke mengde kaffe til 35 gram. Anbefalt ekstraksjonstid for kaffe er rundt 3 minutter for denne metoden. Tar det kortere tid, kan du forsøke å kverne kaffen litt finere. Tar det lenger tid, kan du kverne kaffen litt grovere.
Dersom kaffen ekstraherer kortere enn 3 minutter kan den bli underekstrahert, noe som ikke henter ut all smaken i kaffen. Dersom kaffen står lenger enn 3 minutter kan de bli overekstrahert, noe som gir en bitter smak.